Members Login
Username 
 
Password 
    Remember Me  
Post Info TOPIC: Ας σκεφτούμε...
Anthony

Date: Wed Nov 15 13:08 2006
Ας σκεφτούμε...
Permalink  
 


15/11/2006 και έχουμε κάνει 8 ολόκληρες ώρες μαθήματος στο Γ΄ εξάμηνο του ΠΜΣ!
Μιλάμε για πολλή γνώση....

Την Παρασκευή έχει 17/11 και γι΄ αυτό το Πανεπιστήμιο κλείνει από σήμερα... (15/11/2006)

Ο Δεκέμβριος έχει εν γένει πολλές γιορτές και αργίες.... πάει κι αυτός ο μήνας....

Τον Ιανουάριο έχουμε την Πρωτοχρονιά, τα Φώτα και μετά τη συζήτηση για το άρθρο 16 του Συντάγματος....

Και κάπου εκεί (μάλλον) θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες της εξεταστικής....

...οπότε εμείς, οι Μεταπτυχιακοί φοιτητές που όταν αποφοιτήσουμε θα φέρουμε τον τίτλο του Master of Science, θα αξιολογηθούμε με βάση ό,τι μάθαμε στο προααφερθέν διάστημα...

Αλήθεια τι θα προλάβουμε να μάθουμε (πραγματικά) μέχρι το τέλος αυτού του εξαμήνου;

Γενικότερα, υπό τις συνθήκες διεξαγωγής του ΠΜΣ, ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα διαθέτουν οι απόφοιτοι στην αγορά εργασίας; Δεν μιλάω για το τυπικό προσόν της κατοχής ενός μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, αλλά για τις δεξιότητες και κυρίως τις ουσιαστικές γνώσεις που θα έχουμε αποκομίσει στα γνωστικά αντικείμενα του παρόντος εξαμήνου και (ίσως) του επόμενου.



Συναδελφικούς χαιρετισμούς


Anthony

__________________
Titanic

Date: Wed Nov 15 14:58 2006
Permalink  
 

κατά την σχετική νομοθεσία Οι εξετάσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν αν δεν έχουν προηγηθεί 13 εβδομάδες πραγματικής διδασκαλίας.
¶ρα μην βιάζεσαι, έχεις αρκετό χρόνο να αποκτήσεις τις δεξιότητες στις οποίες αναφέρεσαι.

__________________
frog

Date: Thu Nov 16 02:21 2006
Permalink  
 

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Anthony.


Και επαυξάνω: μόνο το σύνολο των ωρών διδασκαλίας σου φταίνε? Αναρωτήθηκες ποτέ για την ποιότητα της διδασκαλίας ( προσδιορισμός της ύλης, βάθος ανάλυσης, επίπεδο βιβλιογραφίας)? Για το αν μπορούν αυτοί οι συγκεκριμένοι καθηγητές να σου δώσουν εφόδια που θα σε κάνουν ανταγωνιστικό στο μέλλον?


Προσωπικά πιστεύω πως όχι. Αν δεις τα βιογραφικά τους δεν είναι ανταγωνιστικοί ούτε για τον ίδιο τους τον εαυτό. Έχεις δει εσύ καμία συγκλονιστική δημοσίευση? Όταν λοιπόν δεν φροντίζουν να κανουν το καλύτερο για τους εαυτούς τους, περιμένεις εσύ να σου παρέχουν κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα ?


Κάνε ότι καλύτερο μπορείς για τον εαυτό σου... ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ!



__________________
Anthony

Date: Fri Nov 17 09:53 2006
Permalink  
 

Titanic wrote:

κατά την σχετική νομοθεσία Οι εξετάσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν αν δεν έχουν προηγηθεί 13 εβδομάδες πραγματικής διδασκαλίας.
¶ρα μην βιάζεσαι, έχεις αρκετό χρόνο να αποκτήσεις τις δεξιότητες στις οποίες αναφέρεσαι.




Με έναν πρόχειρο υπολογισμό φίλε Titanic 13 εβδομάδες διδασκαλίας συμπληρώνονται στις 23 Φεβρουαρίου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει άλλη διακοπή ενδιάμεσα (εκτός από τις διακοπές των Χριστουγέννων)...

Επομένως τίθενται τα ερωτήματα: Πότε θα ξεκινήσει η εξεταστική του Χειμερινού Εξαμήνου; Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα (εδώ γελάμε); Πότε θα ξεκινήσει το Εαρινό Εξάμηνο;

Επίσης δεν κατάλαβα που βλέπεις τον "αρκετό χρόνο" που διαθέτω για να αποκτήσω δεξιότητες...

Φίλε frog, όχι δεν μου φταίνε μόνο οι χαμένες ώρες διδασκαλίας. Όπως μπορείς να δεις κάνω λόγο (επιγραμματικά είναι η αλήθεια) για τις γενικότερες συνθήκες διεξαγωγής του ΠΜΣ. Από την άλλη δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ μαζί σου για το επίπεδο (όλων) των καθηγητών καθώς θέλω να πιστεύω ότι καλώς βρίσκονται εκεί που βρίσκονται.

Αυτό όμως που θεωρώ απαράδεκτο είναι είτε να σου δίνουν μια τεράστια βιβλιογραφία (που θα πρέπει να αναζητήσεις και στην περίπτωση που βρεις τα βιβλία/άρθρα/σημειώσεις να αγοράσεις) στην οποία θα εξεταστείς, χωρίς να έχει γίνει παρουσίαση των θεμάτων που αυτή καλύπτει αφού αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, είτε να περιορίζονται στη διανομή (με το ανάλογο χρηματικό κόστος πάντα) λιγοστών ή/και απαρχαιωμένων σημειώσεων και βιβλίων.

Όπως θα έχετε κι εσείς παρατηρήσει υπάρχουν μαθήματα εξαιρετικά αναλυτικά και πολυθεματικά, σε βαθμό που είναι αδύνατον να αφομοιώσεις πραγματικά όλα τα θέματα που πραγματεύονται και μαθήματα εξαιρετικά συνοπτικά κυρίως λόγω του τρόπου διδασκαλίας. Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις μαθαίνεις πολύ λίγα πράγματα...
Φυσικά η παραπάνω κατηγοριοποίηση δεν αφορά όλα τα μαθήματα.

Σημειωτέον ότι, με μια κοντόφθαλμη θεώρηση, εμένα (και φαντάζομαι και άλλους) με συμφέρει η παρούσα κατάσταση... Όπως οι περισσότεροι συνάδελφοί μου εργάζομαι και ο χρόνος μου είναι εξαιρετικά περιορισμένος. Από την άλλη όμως αφ' ενός μεν είναι άδικο να μη μαθαίνεις αυτά που επιβάλλεται να γνωρίζεις από τη συμμετοχή σου σε ένα ΠΜΣ, αφ' ετέρου δε είναι εξίσου άδικο να έρχεται η εξεταστική και χωρίς να έχεις κάνει τις απαραίτητες ώρες διδασκαλίας να σου λέει ο καθηγητής ότι θα εξεταστείς σε αυτή την (ογκοδέστατη ή περιορισμένη) ύλη είτε έχει αναλυθεί στις διαλέξεις είτε όχι.

Ελπίζω να συνεχιστεί η συζήτηση με τη συμμετοχή και άλλων συναδέλφων και να επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο στη βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του ΠΜΣ όπως λ.χ. οι αίθουσες, τα συγγράματα, η οργάνωσή του κλπ. με την παράθεση ιδεών και απόψεων και όχι σε γενικούς αφορισμούς και μεμψιμοιρίες. Αρκεί να είμαστε, όσο γίνεται, αντικειμενικοί στη θεώρηση των πραγμάτων, ειλικρίνεια όσον αφορά τη δική μας στάση και τις ευθύνες μας και διάθεση για διάλογο.

Που ξέρετε; Καμιά φορά μπορεί να βγει και κάτι καλό...

Συναδελφικούς χαιρετισμούς

Anthony

__________________
Anthony

Date: Fri Nov 17 10:00 2006
Permalink  
 

Και για να μην ξεχνιόμαστε...


ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ!!!!

Μακάρι ο αγώνας τους να μας εμπνέει πάντα και μακάρι να αποκτήσουμε έστω και λίγη από τη θέλησή τους για να αλλάξουμε τα πράγματα...

Anthony

__________________
Elli

Date: Sun Nov 19 10:16 2006
Permalink  
 

Λοπόν ημου ν στο μεταπυχιακό αυτό πρίν δυο χρόνια και μετα πηγα στην Αγγλια. Νομίζω οτι η θα συμφωνήσω με τον Aντωνη. Δυστιχώς τα προβλημτα εινια πολλά συγκρίνοντας τα δυο μεταπτυχαικα: (α) Δεν υάπρχει ενα μα ουτε ενα μαθημα που να μπορεί να χαρακτηριστεί μαθημα μεταπτυχαικού επιπέδου (β) Ολοι μα όλλοι οι διδσακοντες (τουλ΄χιστον αυτοι ποθ διδασκαν εκει πριν δυο χρόνια) είνια πολυ χαμηλού επιπε΄δου. Δεν νομίζω οτι κανένας απο αουτούς θα μπορο΄θσε να δουλέει εδω στην Αγγλία. (γ) Μιlώντας με διαφόρους φιλους που σπουδάζουν σε μεταπυτχιακα στη Ελλαδα η στην Αγγλία διαπίστωσα οτι κανενας απο αυτούες δεν θεωρούθσε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό ανταγωνιστικό μεταπτυχιακό. Δεν θεωρύσαν οτι αυτό έιναι μεταπυχιακό απλά γελούσαν και εκ των υστερλων καταλάβα οτι ειχαν δικιο. Το σηματικτερο προβλημα κατα την γωνμη μου (και συμφωνω σε αυτό εμτο αντονι) είνια οι διαδασκοντες. Δεν νομίζω οτι θεωρεί κανέας στη Ελλαδα οιτ αυτοί εχουν επιστμονικό κύρος. Εχει αδικό ο τιτανικ οταν λέει για την καλυψη της ύλης. ΚΑλιφθει δεν καλιφθελί η υλή δεν προκειται να γίνιε κατι. Τα πράγμτα είνια απλά: Κακοί διδάσκοντες κακό μεταπυτχιακό. Πως θα μάθεις από κάποιον από καποιον που είνια άχετος. Και επιδεί οι διδάσκοντες δεν αλάζουν ..............
Δυστιχως γθια μενα εχασα δυο χρόνια από τη ζωη μου.

Elli

__________________
petros

Date: Mon Nov 20 01:04 2006
Permalink  
 

me tromazei to oti atomo pou exei kanei metaptuxiako egrapse me tosa orthografika lathi...

__________________
met-met

Date: Mon Nov 20 11:29 2006
Permalink  
 

Εντάξει, δεν είναι σωστό να τα ισοπεδώνουμε όλα.

Δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των διδασκόντων στο μεταπτυχιακό είναι αυτοί οι οποίοι στην ουσία διδάσκουν και στο προπτυχιακό, αν θεωρήσουμε ότι είναι "άσχετοι, δεν έχουν γνώσεις" κλπ, τότε αυτόματα θεωρούμε ότι αυτό ισχύει και για το τμήμα γενικότερα, οπότε το πρόβλημα είναι γενικότερο. Προσωπικά δεν θα προέβαινα σε τέτοιους χαρακτηρισμούς αβίαστα, μη γνωρίζοντας πλήρως το διδακτικό και κυρίως το ερευνητικό έργο καθενός από αυτούς, μερικοί από τους οποίους θεωρούνται αυθεντίες στον τομέα τους.

Πιστεύω ότι τα προβλήματα είναι γενικά και ειδικά. Τα γενικά αφορούν σε προβλήματα που ταλανίζουν το σύνολο του πανεπιστημίου, όπως χαμένες διδακτικές ώρες λόγω απεργιών, καταλήψεων κλπ. Αυτά δεν εντοπίζονται φυσικά στο μεταπτυχιακό μόνο αλλά σε όλο το πανεπιστήμιο και είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά καθώς ευθύνονται όλοι γι αυτό. (των φοιτητών συμπεριλαμβανομένων)..

Τα ειδικά εντοπίζονται σε θέματα οργάνωσης και περιεχομένου σπουδών.

Η οργάνωση ξεκινά από την πλήρη ανοργανωσιά της γραμματείας, καθώς θεωρώ επιεικώς απαράδεκτο να μην ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων και να πρέπει οι φοιτητές να κατεβούν αυτοπροσώπως πρωινές ώρες, δεδομένου ότι πολλοί είναι εργαζόμενοι, να πάνε στη γραμματεία και να ζητήσουν να δουν τη βαθμολογία τους. Και δεν μπορώ να καταλάβω πώς ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των προπτυχιακών αλλά όχι των μεταπτυχιακών.

Το περιεχόμενο σπουδών είναι πολύ καλό για κάποιον ο οποίος έχει σπουδάσει οικονομικά αλλά όχι περιφερειακή ανάπτυξη, για τους ήδη απόφοιτους του τμήματος τα τρία τέταρτα αποτελούν επανάληψη του προπτυχιακού προγράμματος, σε ορισμένα από τα μαθήματα διδάσκονται ακριβώς τα ίδια συγγράμματα. Θα έπρεπε, ίσως, ορισμένα μαθήματα να ήταν υποχρεωτικά για τους μη προερχόμενους από το τμήμα και κάποια άλλα για τους προερχόμενους από αυτό.

Υπάρχει ακόμα ανισοκατανομή των μαθημάτων, για παράδειγμα στο Β' εξάμηνο έχουμε να διαλέξουμε 5 από 8 μαθήματα ενώ στο Γ', 5 από μόλις 6!!

Από εκεί και πέρα φυσικά, ορισμένους μάς βολεύει (δεν βγάζω τον εαυτό μου απ' εξω!) μια τέτοια κατάσταση με δεδομένο το γεγονός ότι έτσι όπως είναι το μεταπτυχιακό είναι προσανατολισμένο περισσότερο στους εργαζόμενους, που είναι και οι περισσότεροι (αλλιώς άλλα full time μεταπτυχιακά έχουν περισσότερες ώρες και πολλές φορές πρωινές ώρες!), πολλοί εκ των οποίων δεν θα ήταν διατεθειμένοι λόγω έλλειψης χρόνου να διαθέσουν περισσότερο χρόνο στη μελέτη ενός πιο απαιτητικού περιεχομένου προγράμματος σπουδών.

__________________
dkr

Date: Mon Nov 20 17:12 2006
Permalink  
 

φίλε petro..ας είμαστε λίγο πιο διακριτικοί..δεν είναι ορθογραφικά τα λάθη, αλλά μάλλον λόγω δυσλεξίας ή κάτι τέτοιο..
φιλικά πάντα...

__________________
Titanic

Date: Tue Nov 21 10:44 2006
Permalink  
 

Καταρχήν δεν έχω μεγάλη εμπειρία από το μεταπτυχιακό μια και βρίσκομε μόνο στο πρώτο εξάμηνο. Από το δικό μας τμήμα οι εργαζόμενοι είναι 8 στους 25 μόνο, άρα είναι πιο εύκολα τα πράγματα σε αυτόν τον τομέα. Ελάχιστοι άνδρες (5 ).
Η πρώτη μου σκέψη διαβάζοντας αυτό το θέμα ήταν ότι δεν πρέπει να περιμένουμε στο Πάντειο να έχουμε πολούς καθγητές με διεθνείς διακρίσεις . Είναι αναμενόμενο ότι αν υπήρχαν τέτοια αστέρια θα μας τα είχαν αρπάξει ήδη στο YEIL στην Οξφόρδη ή στο ΜΙΤ.
Ή θα δίδασκαν σε κάποιο άλλο διακεκριμένο τμήμα στην Ευρώπη
Τουλάχιστον για μένα ήταν επιλογή μου το συγκεκριμένο τμήμα υπολογίζοντας το μηδενικό κόστος σπουδών, και το ότι βρίσκεται κοντά στο σπίτι μου ( 4 χιλιόμετρα). Είμαι εργαζόμενος και δεν έχω πολλά περιθώρια ταλεπωρίας επιλογής, το να σπουδάσω σε άλλη πόλη θα ήταν αδύνατο.
Ακόμα και το ότι στην περιοχή μπορώ να παρκάρω τα απογεύματα ( πράμα αδύνατον στην ΑΣΟΕΕ ή στο ΠΑΠΕΙ) το θεωρώ σημαντικό ( και ας με κατηγορήσετε όσο θέλετε για τα κριτήρια μου )
Δεν βρίσκομε λοιπόν εδώ πιστεύοντας ότι θα μάθω εκείνες τις κορυφαίες γνώσεις που θα με διαφοροποιήσουν στην αγορά εργασίας.
¶ν ήθελα κάτι τέτιο Θα έκανα ένα ΜΒΑ στην ΑΣΟΕΕ πληρωμένο με ακριβά δίδακτρα ή θα βρισκόμουνα στην Οξφόρδη ή στην Louvain le nouveu .
Αλλά o γεωμετρικός τόπος των δωρεάν μεταπτυχιακών με κορυφαίους καθηγητές είναι ο αριθμός 0.
Παρόλα αυτά σέβομε τους καθηγητές του τμήματος. Έχουν πάρα πολλές γνώσεις οποσδήποτε περισσότερες από μένα άρα είμαι σίγουρος ότι θα με τραβήξουν μπροστά. Λυπάμε πραγματικά για το ότι περιορίστηκε πολύ το διδακτικό έτος, αλλά αυτό είναι ευθήνη της κακής νοοτροπίας των φοιτητών και των πολιτικών καθοδηγητών τους .
Σίγουρο σε οποιοδήποτε από τα καλά πανεπιστήμια ( αυτά με τις καθηγητικές κορυφές ) κατάληψη δεν θα γινόταν . βλέπετε σε αυτά οι φοιτητές πάνε για να μάθουν και όχι για τον χαβαλέ.

Ο Πέτρος θα βρεί σίγουρα ορθογραφικά λάθη. Για να μην απορεί θέλω να του τονίσω ότι τα κριτήρια για αν μπει κανείς στο μεταπτυχιακό δεν περιλαμβάνουν εξέταση στην ορθογραφία. Και επιτέλους ας τελειώνουμε με αυτήν την ταλεπωρία . Ας πάψουν να συσχετίζουν τις ορθογραφικές μας γνώσεις με τις γνώσεις Οικονομίας, ας πάψουν να βαθμολογούν τα γραπτά μας με κριτήριο την άψογη εμφάνιση .



__________________
met-met

Date: Tue Nov 21 12:28 2006
Permalink  
 

Και συμπληρώνοντας το προηγούμενο μήνυμά μου, να πω ότι μη θεωρείτε απαραίτητο πως κάθε τι που πληρώνεται είναι καλό. Μπορεί να σημαίνει ότι μιλάμε για σπουδές "σουπερ μάρκετ", όπου οργανώνονται μεταπτυχιακά με σκοπό ορισμένοι να πλουτίσουν. Αυτό ισχύει και για τα εγχώρια και για τα ξένα πανεπιστήμια (μηδέ των βρετανικών εξαιρουμένων, αν εξαιρέσει κανείς ορισμένα, πολλά δε νομίζω ότι είναι καλύτερα από τα δικά μας, τουλάχιστον όσον αφορά την παρεχόμενη γνώση -το θέμα της υλικοτεχνικής υποδομής είναι πονεμένη ιστορία).

Και απορώ -για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου- με τον συνάδελφο ο οποίος έκρινε τα βιογραφικά ορισμένων μελών ΔΕΠ. Από πού τα είδε δηλαδή; Από το site του τμήματος; Αυτό αναφέρει απλά και μόνο τις τυπικές σπουδές και όχι τις δημοσιεύσεις τους και το ερευνητικό τους έργο. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο τελευταίος λέκτορας θα πρέπει να έχει κάνει και διδακτορικό για να εκλεγεί στη θέση αυτή.

Το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης το οποίο συνδέεται άμεσα με το τμήμα και στο οποίο συμμετέχουν οι καθηγητές του τμήματος έχει αναλάβει μερικές από τις πιο σημαντικές μελέτες για μεγάλα και γνωστά έργα που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μεταπτυχιακό αυτό υπάρχει από τότε που η λέξη "μεταπτυχιακό" ήταν άγνωστη στην Ελλάδα μια και είναι από τα παλαιότερα!

Συγνώμη συνάδελφοι αλλά με έπιασε το πατριωτικό μου ξαφνικά, είπαμε να γκρινιάζουμε, και πρώτος εγώ μια και έχω θίξει αρκετά κακώς κείμενα, αλλά όχι κι έτσι!

__________________
Ο ΤΟΠΑτζής

Date: Tue Nov 21 20:42 2006
Permalink  
 

Μια παρέμβαση που ίσως είναι περιττή αλλά την νιώθουμε σαν αναγκαία: Σαν ΤΟΠΑτζής δηλώνουμε εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο όλου του thread, γράφονται πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις και ο τίτλος ιδανικός: "Ας σκεφτούμε"... Μπράβο, συνάδελφοι...



__________________
frog

Date: Thu Nov 23 16:13 2006
Permalink  
 

met-met wrote:


Και απορώ -για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου- με τον συνάδελφο ο οποίος έκρινε τα βιογραφικά ορισμένων μελών ΔΕΠ. Από πού τα είδε δηλαδή; Από το site του τμήματος; Αυτό αναφέρει απλά και μόνο τις τυπικές σπουδές και όχι τις δημοσιεύσεις τους και το ερευνητικό τους έργο. Ας μην ξεχνάμε ότι και ο τελευταίος λέκτορας θα πρέπει να έχει κάνει και διδακτορικό για να εκλεγεί στη θέση αυτή.

Το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης το οποίο συνδέεται άμεσα με το τμήμα και στο οποίο συμμετέχουν οι καθηγητές του τμήματος έχει αναλάβει μερικές από τις πιο σημαντικές μελέτες για μεγάλα και γνωστά έργα που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μεταπτυχιακό αυτό υπάρχει από τότε που η λέξη "μεταπτυχιακό" ήταν άγνωστη στην Ελλάδα μια και είναι από τα παλαιότερα!





Met - Met:


Θα σου λύσω τις απορίες βάζοντας σε να κάνεις ένα search στο google. Αρχικά θα σε παρακαλούσα να πας και να δείς το ΔΕΠ του ΟΠΑ τμήμα οικονομικής επιστήμης και να συγκρίνεις αυτά τα βιογραφικά με αυτά των δικών μας (Βέβαια δεν τολμώ να σου ζητήσω να τα συγκρίνεις με κανένα άλλο του εξωτερικού... ). Στη συνέχεια κάνε μια αναζήτηση για τα  "rankings of economic journals". Τώρα λοιπόν που έχεις όλα τα στοιχεία στα χέρια σου άρχισε να βλέπεις σε τι αξίας επιστημονικά περιοδικά έχει δημοσιεύσει η πλειοψηφία του ΔΕΠ μας και το συζητάμε...


Τί σχέση έχουν αυτά περί του τελευταίου λέκτορα κτλ? Νομίζω ότι για να εκλεγείς λέκτορας θέλεις 1 δημοσίευση (όντως μπορεί να είναι και σε εφημερίδα στην περίπτωση του ΤΟΠΑ!). Οι παραπάνω βαθμίδες τί ακριβώς κάνουν? Δεν βαρέθηκαν την εφημερίδα και τον επετειακό τόμο του Καράγιωργα???


Αναρωτήθηκες που ξέρω για τα βιογραφικά... είμαι μέσα στο ΤΟΠΑ ίσως περισσότερα χρόνια και απο σένα (σε περίπτωση που κάνεις μόνο μεταπτυχιακό εκεί) και πίστεψέ με ξέρω αρκετά καλά.


Όσο για τη συγκλονιστική δουλεία του ΙΠΑ έχω να απαντήσω το εξής: Δεν αμφιβάλλω ότι στις μελέτες που εκπονεί μπορεί να ειναι καλό. Δεν μπορώ όμως να το αξιολογήσω επιστημονικά και σε διεθνές επίπεδο τόσο καλό όσο θέλεις να το παρουσιάσεις. Όταν το ΙΠΑ αρχίσει να αναλαμβάνει και διεθνείς μελέτες (όχι ΜΟΝΟ Ελλάδα!) και το επιλέγουν και ξένες χώρες για σύμβουλο τότε θα αρχίσω να πείθομαι ότι είμαστε σε καλό δρόμο...



__________________
frog

Date: Thu Nov 23 18:49 2006
Permalink  
 


Anthony wrote:





Αυτό όμως που θεωρώ απαράδεκτο είναι είτε να σου δίνουν μια τεράστια βιβλιογραφία (που θα πρέπει να αναζητήσεις και στην περίπτωση που βρεις τα βιβλία/άρθρα/σημειώσεις να αγοράσεις) στην οποία θα εξεταστείς, χωρίς να έχει γίνει παρουσίαση των θεμάτων που αυτή καλύπτει αφού αυτό είναι πρακτικά αδύνατο, είτε να περιορίζονται στη διανομή (με το ανάλογο χρηματικό κόστος πάντα) λιγοστών ή/και απαρχαιωμένων σημειώσεων και βιβλίων. Όπως θα έχετε κι εσείς παρατηρήσει υπάρχουν μαθήματα εξαιρετικά αναλυτικά και πολυθεματικά, σε βαθμό που είναι αδύνατον να αφομοιώσεις πραγματικά όλα τα θέματα που πραγματεύονται και μαθήματα εξαιρετικά συνοπτικά κυρίως λόγω του τρόπου διδασκαλίας. Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις μαθαίνεις πολύ λίγα πράγματα...


Anthony:


Η αλήθεια είναι ότι όλους μας μας βολέύει η "αρχή του λιγότερου κόπου" και όλοι θα θέλαμε να εξεταζόμαστε μόνο σε αυτά που έχουν ειπωθεί στην τάξη. Δυστυχώς όμως σε ένα ΠΜΣ είναι τόσα τα θέματα που πρέπει να καλυφθούν που ο καθηγητής έχει χρόνο να σου δώσει μόνο τη βάση για το κάθε πράγμα. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα διαβάσεις μόνος σου. Έτσι είναι το σύστημα παντού στον κόσμο. Αυτά που πρέπει να καλύψεις μόνος σου είναι πάρα πολλά.


Όσο για τη βιβλιογραφία έχω να κάνω 2 σχόλια:


1) Τα πάντα υπάρχουν και μπορούν να βρεθούν. (Φυσικά και δεν θα έχεις τα πάντα στα πόδια σου! Θα έπρεπε, κανονικά, αλλά Ελλάδα είναι αυτή!) Γιατί δεν κοιτάς σε βιβλιοθήκες άλλων πανεπιστημίων? Απο άρθρα το σύστημα της βιβλιοθήκης είναι πολύ καλό.


2) Πρέπει να μάθουμε πλέον να απαιτούμε σε ατομικό επίπεδο! Με λίγα λόγια όταν δεις οτι κάτι δεν υπάρχει και είναι στη βιβλιογραφία σου να το ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ από τον καθηγητή σε βαθμο που να γίνεις ενοχλητικός. Πρέπει επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι έχουν και υποχρεώσεις!!!



__________________
frog

Date: Thu Nov 23 19:09 2006
Permalink  
 

Προς ΤΟΠΑτζή:


Ευχαριστούμε για τα συγχαρητήρια γαι τη συζήτηση...


Μια ερώτηση: Γιατί δεν συμμετέχετε σε αυτήν? Γιατί ποτέ Ο ΤΟΠΑτζής δε λέει τη γνώμη του στα διάφορα θέματα που αναπτύσσονται? Νομίζω ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να παρουσιαστεί και η δική σας άποψη, μιας και ξέρετε το τμήμα πολύ καλά και έχετε αποδέιξει πλέον ότι νοίαζεστε και για τη σωστή λειτουργία του ΤΟΠΑ και για την ενημέρωσή μας σε όλα τα θέματα. Ευχαριστούμε! 



__________________
elli

Date: Fri Nov 24 08:44 2006
Permalink  
 

Συμφωνώ απόλυτα με τον Frog. Τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι. Αλλά μια ερώτηση? Αλήθεια Frog Ποιοι ένιαι αυτοί οι καθηγητές στο τμήμα που έχουν καλές δημοσιεύσεις αφού λες ότι η πλειοψηφία γραφεί σε εφημερίδες? Υπάρχουν τέτοιοι? .

Μπορώ να γράψω και χωρίς ορθογραφικά λάθη.

elli

__________________
frog

Date: Fri Nov 24 15:25 2006
Permalink  
 

Elli:


Θέλω να αποφύγω να ονοματίσω καθηγητές. Αφού όμως έχεις κάνει και μεταπτυχιακό έξω θα σου είναι πολύ εύκολο να τσεκάρεις τα βιογραφικά των καθηγητών μας και να καταλάβεις ποιός έχει κάνει καλές δημοσιεύσεις.


Το καλές είναι βέβαια πάντα σχετικό... πολύ καλύτερες από το μέσο όρο εκεί μέσα αλλά όχι θεαματικές αν τις συγκρίνεις με των καθηγητών στα πιο καλά πανεπιστήμια του κόσμου...  



__________________
Ο ΤΟΠΑτζής

Date: Sat Nov 25 23:20 2006
Permalink  
 

frog wrote:



Προς ΤΟΠΑτζή:


Ευχαριστούμε για τα συγχαρητήρια γαι τη συζήτηση...


Μια ερώτηση: Γιατί δεν συμμετέχετε σε αυτήν? Γιατί ποτέ Ο ΤΟΠΑτζής δε λέει τη γνώμη του στα διάφορα θέματα που αναπτύσσονται? Νομίζω ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να παρουσιαστεί και η δική σας άποψη, μιας και ξέρετε το τμήμα πολύ καλά και έχετε αποδέιξει πλέον ότι νοίαζεστε και για τη σωστή λειτουργία του ΤΟΠΑ και για την ενημέρωσή μας σε όλα τα θέματα. Ευχαριστούμε! 





Ίσως να έχεις δίκιο συνάδελφε, πίστεψέ μας το κάνουμε περισσότερο για λόγους επιφυλακτικότητας και γιατί θεωρούμε πως σε κάποια θέματα καλό είναι να κρατούμε ίσες αποστάσεις για να μη θεωρηθούμε εμπαθείς.


Στο συγκεκριμένο θέμα, πάντως, πιστεύουμε πως τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τη βαθμολόγηση ενός πανεπιστημίου ή των σπουδών που σου παρέχει δεν είναι ικανά να αναδείξουν το επίπεδό του. Σίγουρα, οι δημοσιεύσεις του ΔΕΠ είναι σημαντικές και η βιβλιογραφία ακόμη πιο σημαντική αλλά είναι και θέμα συστήματος και μεθοδολογίας να σου μεταδώσει το πανεπιστήμιο τη γνώση. Κι αυτό ξεκινά από τον ίδιο τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του διδάσκοντα και φτάνει μέχρι τις υποδομές ενός πανεπιστημίου. Τα άρθρα και οι δημοσιεύσεις γράφονται και ξεγράφονται, με την έννοια ότι πολλές φορές αποδεικνύονται μη επιστημονικά. ¶λλωστε, οι δημοσιεύσεις τείνουν να γίνουν (στο εξωτερικό) φαινόμενο μιας μάλλον οικονομικής και διαφημιστικής σχέσης του έντυπου μέσου με τη διοίκηση του πανεπιστημίου. Θεωρούμε καλό μεταπτυχιακό αυτό που θα σου μεταδώσει μεθοδικά, την απαραίτητη γνώση, που θα σε προκαλέσει να ψαχτείς από μόνος σου, που θα σε κάνει να σκεφτείς και να προβληματιστείς και όλο αυτό θα πηγάζει από την προσωπικότητα και τη σωστή διδασκαλία του διδάσκοντα και του ενδιαφέροντος που θα σου προκαλέσει η ίδια ύλη.


Όσο αφορά την Ελλάδα, πιστεύουμε πως το 95% των μεταπτυχιακών σπουδών δε διαφέρουν ιδιαίτερα από τις σπουδές σε προπτυχιακό επίπεδο. Η ύλη μόνο είναι περισσότερη, η γνώση περίπου η ίδια. Εξαίρεση δε θα μπορούσε να αποτελέσει το τμήμα μας, που εξειδικεύεται ελάχιστα σε σχέση με το προπτυχιακό. Δεν είναι τυχαίο πως το ίδιο το ΔΕΠ δε συνιστά στους απόφοιτους του προπτυχιακό ΤΟΠΑ να συνεχίσουν στο μεταπτυχιακό με την αιτιολογία: "Πάλι τα ίδια θες να διαβάζεις;". Τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα δεν είναι και ότι καλύτερο είναι αλήθεια, αλλά σου προσφέρουν μια σιγουριά και είναι σαφώς πιο οικονομικά. Οι σπουδές στο εξωτερικό θέλουν πολύ προσοχή κατά την επιλογή γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι και είναι πιο δαπανηρές αλλά ένα καλό μεταπτυχιακό στο εξωτερικό είναι καλύτερο και από απόψεως μετέπειτα καλύτερων συνθηκών στην αγορά εργασίας, αλλά και από απόψεως γενικών και ειδικών γνώσεων, σωστής νοοτροπίας, διαφορετικού τρόπου σκέψης και μεγαλύτερης συνέπειας που αποκτά ο απόφοιτός του.



__________________
Elli

Date: Sun Nov 26 21:26 2006
Permalink  
 

Αν και δεν ξέρω ακριβώς την ποιότητα των περιοδικών με την έννοια ότι υπάρχουν περιοδικά που μπορεί να είναι παγκοσμίου κύρους αλλά εγώ να μην το γνωρίζω ρώτησα και άλλους κυρίως πρώην συμφοιτητές μου που τώρα κάνουν διδακτορικό. Πράγματι η κατάσταση είναι αυτή που περιγράφει ο Frog. Υπάρχουν τρεις με τέσσερις άνθρωποι που έχουν δημοσιεύσεις σε οχι σε σπουδαία περιοδικά ούτε καν καλά άλλά που είναι σίγουρα καλύτεροι από τους υπόλοιπους που δεν έχουν γράψει τίποτα. Αυτό που μου προκάλεσε εντύπωση είναι πως υπάρχει κάποιος ο οποίος δεν δίδασκε στο μεταπτυχιακό πριν τρία χρόνια όταν φοιτούσα εγώ και ο οποίος φαίνεται να έχει δημοσιεύσει σε κορυφαία περιοδικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Φαίνετε πως κάτι αρχίζει να αλλάζει σιγά σιγά. Αρκεί να συνεχίσουν να φέρνουν τέτοιο κόσμο.

Elli

__________________
frog

Date: Mon Nov 27 03:16 2006
Permalink  
 

Elli:


Ελπίζω αυτός που εννοείς με τα κορυφαία περιοδικά να διδάσκει στο μεταπτυχιακό τουλάχιστον τώρα...  Μήπως αυτή η σειρά φοιτητών πάρει κάτι περισσότερο απ'ότι πήρες εσύ.


Σκέφτομαι κι εγώ να πάω για μεταπτυχιακό του χρόνου. Πώς είναι η κατάσταση στην Αγγλία? Εσύ πού ήσουν? Έχεις κάτι να προτείνεις το οποίο θα μπορεί να δεχτεί απόφοιτο ΤΟΠΑ? 


 



__________________
met-met

Date: Mon Nov 27 12:40 2006
Permalink  
 

Συνάδελφε Frog,


Αφού επισημάνω πως μάλλον εγώ είμαι παλαιότερος από εσένα, (να σκεφτείς ότι εγώ πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα ήμουν όταν ακόμα ονομαζόταν Αστικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης) να πω το εξής:


Η αξία ενός μέλους ΔΕΠ δεν ορίζεται μόνο από την πληθώρα των δημοσιεύσεων που αυτό έχει κάνει. Στη Μεγ. Βρετανία, με την περίφημη αξιολόγηση, όλα τα μέλη ΔΕΠ έχουν επιδωθεί σε μία βιομηχανία δημοσιεύσεων, τα οποία μικρή μόνο επιστημονική αξία μπορεί να έχουν και λίγα παραπάνω πράγματα να προσθέσουν στην έρευνα. Επιπλέον τα βιογραφικά των μελών ΔΕΠ του ΟΠΑ είναι πολύ αναλυτικότερα από τα αντίστοιχα στο δικό μας site. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δημοσιεύσεις ή θέσεις σε οργανισμούς κλπ από δικά μας μέλη ΔΕΠ. Απλά τα βιογραφικά του τμήματος αναφέρουν μόνο τις σπουδές τους.


Με τα παραπάνω δεν θέλω να πω ότι οι δικοί μας καθηγητές είναι ανώτεροι άλλων, ούτε να απαξιώσω το ερευνητικών και διδακτικό έργο άλλων μελών ΔΕΠ των εγχώριων ή των ξένων πανεπιστημίων. Θα συμφωνήσω, μια και το ανέφερα κι εγώ, ότι το μεταπτυχιακό, από καθαρά άποψη γνώσης, μικρή χρησιμότητα έχει σε κάποιον απόφοιτο του τμήματος (μεγάλη για όλους τους υπόλοιπους). Αυτό που λέω, όμως, είναι ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε το ερευνητικό έργο -το διδακτικό ναι!- κάποιων ανθρώπων από την ποσότητα και όχι την ποιότητα των δημοσιεύσεών τους. Θεωρώ οτι για να γίνει πλήρη αξιολόγηση θα πρέπει να έχουμε διαβάσει το συγγραφικό έργο τους, να γνωρίζουμε τις ερευνητικές τους δραστηριότητες, και ασφαλώς να έχουμε τα προσόντα για κάτι τέτοιο.


Αν κάποιος έχει τις γνώσεις, ικανότητα και τον χρόνο να το κάνει αυτό για τα δικά μας μέλη ΔΕΠ και να συγκρίνει το έργο τους με αυτό άλλων μελών ΔΕΠ του εξωτερικού ή των εγχώριων πανεπιστημίων, μπράβο του, ευχαρίστως να τα εκδώσει σε βιβλίο και να μας το διανείμει (καθώς η τυχόν αξιολόγηση θα απαιτούσε και τυχόν επιστημονικές ενστάσεις και συγκριτική παράθεση απόψεων)..


Αφού τα είπα αυτά, ασφαλώς θα πρέπει να αναορφωθεί το πρόγραμμα σπουδών, να αναβαθμιστεί η υλικοτεχνική υποδομή και να οργανωθούν καλύτερα ορισμένα στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.


 



__________________
frog

Date: Mon Nov 27 16:51 2006
Permalink  
 

Met - Met:


Κατά τη γνώμη σου λοιπόν οι δημοσιεύσεις δεν είναι ο μόνος τρόπος να κάνεις έρευνα... Ποιός άλλος τρόπος υπάρχει? Να έχεις διοικητική θέση σ'έναν οργανισμό? Θεωρείς ότι εκεί κάνεις έρευνα? Λυπάμαι αλλά απόδειξη ότι κάποιος κάνει έρευνα είναι μόνο οι δημοσίεύσεις. Οι υπάλληλοι στη ΠΤ, το ΔΝΤ ακόμα και στην Τράπεζα της Ελλάδος κάνουν δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Δεν αρκούνται μόνο στο να κάνουν υποτυπώδεις ερευνούλες στα πλαίσια του οργανισμού τους.


Όσο για το αναλυτικό των βιογραφικών του ΔΕΠ μας... έχεις δίκιο! Έχουν όλοι από 2-3 δημοσιεύσεις στο American Economic Review και δεν τις αναφέρουν απο μετριοφροσύνη και έλλειψη χώρου!


Και μια ερώτηση για το τέλος: Αφού οι καθηγητές μας είναι αξιόλογοι και κάνουν έρευνα (όρισέ την όπως θέλεις εσύ) γιατί πολεμούν τόσο την αξιολόγηση? Μήπως τελικά κάτι ξέρουν?



__________________
Elli

Date: Mon Nov 27 22:08 2006
Permalink  
 

Εξαρτάται τι θέλεις να σπουδάσεις. Εάν θες να κάνεις περιφερειακά η business δεν έχω ιδέα. Εγώ έκανα οικονομικά στην Σκοτία. Άρα μπορώ να μιλήσω μόνο για αυτά. Για να καταφέρω να φθάσω τους υπόλοιπους διάβαζα το διπλάσιο από όσο διάβαζαν αυτοί . Σε πάρα πολλά μαθήματα δυσκολευόμουν στην αρχή να παρακολουθήσω. Εκεί κατάλαβα τι σημαίνει διάβασμα και τι πανεπιστημιακές σπουδές. Προετοιμάζεσαι να γίνεις ανταγωνιστικός σε διεθνές επίπεδο και όχι μόνο για το Ελληνικό δημόσιο. Σαν εμπειρία μοναδική. Θα χρειαστείς σίγουρα καλές συστατικές επιστολές και υψηλούς βαθμούς σε μαθήματα όπως η Μικρο Ι και ΙΙ Μακρο, τα Μαθηματικά ,η Στατιστική κ.α. Αν έχεις υψηλούς βαθμούς στα παραπάνω μαθήματα και καλές συστατικές επιτολές σίγουρα κάποιο καλό μεταπτυχιακό τμήμα θα σε πάρει όχι βέβαια το LSE. Από κει και πέρα είναι δικό σου θέμα αν θα τα καταφέρεις να τελειώσεις.

Elli

__________________
met-met

Date: Tue Nov 28 13:59 2006
Permalink  
 

Το θέμα της αξιολόγησης είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία στην οποία αυτή τη στιγμή δεν θέλω να πάρω θέση.


Το μόνο που θα πω είναι ότι αυτή την πολεμούν οι καθηγητές όλων των ελληνικών πανεπιστημιών, και όχι ασφαλώς μόνο του τμήματός μας. Σε σχετική συζήτηση που είχαμε με έναν από αυτούς μας είπε ότι ο λόγος είναι απλός: Για να αξιολογήσεις κάτι πρέπει να βάλεις ένα όριο. Ποιος θα βάλει ένα όριο στη γνώση και στην έρευνα; Ποιος θα ποσοτικοποιήσει την έρευνα, και ποιος θα πει αυτό είναι το άριστο και το τέλειο; Βάση ποιων κριτηρίων κάτι θα αξιολογείται θετικά ή αρνητικά και από ποιους; Και πώς θα βγει κάποιος να πει ότι τα κριτήρια της έρευνας και την επιστημονικής γνώσης που έθεσε είναι αντικειμενικά; Ποιος μας λέει ότι δεν θα υπάρχουν κριτήρια για επιστήμες με βάση την χρησιμότητα τους στην αγορά ώστε τελικά ολόκληρες επιστήμες να βγουν άχρηστες;


Στις ΗΠΑ έχουμε μεγάλες εταιρείες να χρηματοδοτούν πανεπιστημιακές έρευνες οι οποίες συνήθως καταλήγουν προς όφελος των χρηματοδοτουμένων.


Επιμένω ότι τα βιογραφικά των μελών ΔΕΠ μας είναι εντελώς συνοπτικά και αναφέρουν μόνο τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Δηλαδή τι να πιστέψουμε; Ότι ούτε ένας δεν έχει κάνει ούτε μία δημοσίευση, δεν έχει γράψει ένα άρθρο ή ένα βιβλίο; Ότι δεν συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα; Ότι δεν έχει λάβει αξιόλογες θέσεις σε οργανώσεις, οργανισμούς και επιχειρήσεις; Έχουμε καθηγητές οι οποίοι εκδίδουν επιστημονικά περιοδικά, έχουν ιδρύσει ή συμμετέχουν σε επιστημονικά και ερευνητικά κέντρα κλπ. Η θέση σε έναν οργανισμό, τράπεζα, μεγάλη δημόσια επιχείρηση πολλές φορές σημαίνει αναγνώριση του κύρους και της επιστημονικής αξίας κάποιου.


Να επαναλάβω επίσης ακόμα μία φορά ότι η αξιολόγηση και μόνο ενός μέλους ΔΕΠ (όταν για παράδειγμα πρόκειται να εξελιχθεί ή να εκλεγεί σε κάποια βαθμίδα) γίνεται από επιτροπή και διαρκεί κάποιους μήνες. Θεωρεί κάποιος από εδώ ότι έχει τα προσόντα, τις γνώσεις και τον χρόνο να αξιολογήσει το σύνολο του ερευνητικού, συγγραφικού και εκπαιδευτικού έργου τους, να κρίνει αν είναι επιστημονικά άρτιο ή αντιθέτως, άχρηστο και να το συγκρίνει με αυτό άλλων μελών ΔΕΠ ελληνικών ή ξένων πανεπιστημίων για να πει αν είναι καλύτερο ή χειρότερο; 


Τελειώνοντας να υπενθυμίσω ότι άλλο το επιστημονικό - ερευνητικό έργο κάποιων ανθρώπων και άλλο το διδακτικό έργο τους, και το περιεχόμενο σπουδών του μεταπτυχιακού. Εκεί ο καθένας μπορεί να έχει τις ενστάσεις, απόψεις και αντιρρήσεις του, όπως κι εγώ εξάλλου.



__________________
frog

Date: Wed Nov 29 12:30 2006
Permalink  
 

Met - Met:


Δεν καταλαβαίνω που βλέπεις τα συνοπτικά βιογραφικά. Αν πας στο δικτυακό τόπο του ΤΟΠΑ και πας στα μέλη ΔΕΠ σου βγάζει τα ονόματά τους με τις σπουδές. Αν πατήσεις πάνω στο όνομα θα σου βγάλει όλο το βιογραφικό που αναφέρει και δημοσιεύσεις και έρευνες και τα πάντα!


Καλή ανάγνωση...



__________________
1 2  >  Last»  | Page of 2  sorted by
 
Quick Reply

Please log in to post quick replies.

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard